Έχω δίλημμα ποιο δρόμο να διαλέξω

Published on 20 November 2023 at 22:27

Έχω δίλημμα…..ποιο δρόμο να διαλέξω….

Όσο παραμένει στίχος τραγουδιού πάει καλά λες… τί γίνεται όμως όταν αφορά στη ζωή σου και σε κάνει να υποφέρεις που δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση; Να κάνω αυτό ή να κάνω το άλλο; …μήπως πρέπει να κάνω αυτό; …κι αν δεν πάει καλά; …κι αν δεν βγει κατά πως θέλω; Κούραση νιώθεις και ίσως τελικά συνειδητά ή ασυνείδητα να μην αποφασίσεις!!!

Σου έχω νέα!!! Γιατί βάζεις τόσα διλήμματα όταν πας να πάρεις μια απόφαση ξέρεις; Τι νομίζεις ότι κερδίζεις; Απλά, ίσως θα μου πεις, τίποτα δεν κερδίζω. Και αν σε ρωτήσω τί χάνεις , ίσως μου πεις χρόνο χαλάω και φαιά ουσία! Εδώ έρχονται τα νέα που έχω να σου πω… Θα σου πω γιατί το κάνεις και θα καταλάβεις… Κάθε φορά που δεν μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση, το κάνουμε γιατί προσπαθούμε να μας αποτρέψουμε από το να χάσουμε κάτι. Στην ουσία εμείς βάζουμε τρικλοποδιά στον εαυτό μας. Κι όπως λένε σε άπταιστα ελληνικά στο χωριό μου ¨I Can´ t Decide¨. Decidere η λατινική ρίζα που σημαίνει αποκόβω, εξαλείφω. Όταν αποφασίζω κάτι, παίρνω την ευθύνη μιας επιλεγμένης απόφασης και απορρίπτω μια άλλη… σκοτώνω μια άλλη πιθανότητα…!!!

Κατά τον τρόπο αυτό καθόμαστε άπραγοι κοιτώντας τις δυο πιθανότητες, τις δυο πιθανές κατευθύνσεις μας, θεωρώντας κιόλας ότι είμαστε σταθεροί όσο δεν επιλέγουμε μια από τις δυο κατευθύνσεις. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν είμαστε σταθεροί, απεναντίας είμαστε πάνω από το κενό και καταβάλουμε τεράστια ενέργεια να μην πέσουμε μέσα σε αυτό. Αγωνία και άγχος μας διακατέχει.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε να απορρίψουμε την μία ή την άλλη πιθανότητα, γιατί σκεφτόμαστε πως κάτι θα χάσουμε και θα πονέσουμε… Κι αν δεν είχα κάνει αυτό, μήπως θα ήταν καλύτερα τα πράγματα; …σκεφτόμαστε πολλές φορές. Αγωνιούμε να κάνουμε το σωστό για να είμαστε καλύτερα. Πόσες φορές όμως έχουμε αντιληφθεί στη ζωή μας, ότι αυτό που τώρα μοιάζει να είναι το σωστό, χτες ή πριν ένα χρόνο ήταν λάθος. Το σωστό είναι σχετικό, με την έννοια ότι κρίνεται από το τί ισχύει κάθε στιγμή. Δεν είναι μια σταθερή και αντικειμενική αξία. Επιλέγουμε και αποφασίζουμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε εκείνη τη στιγμή διαθέσιμα. Μάλλον ποτέ δεν έχουμε όλα τα δεδομένα. Και μάλιστα πολλή από την γνώση που διαθέτουμε για να χρησιμοποιήσουμε ως δεδομένο σε μια επόμενη επιλογή μας, έχει προέλθει από προηγούμενες λάθος επιλογές μας.

Δεν υπάρχει ο ένας και μοναδικός κανόνας για να πάρουμε μια απόφαση και σίγουρα δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να πάρουμε την ιδανική απόφαση. Θες να γράψεις τα υπέρ και τα κατά, θες να συμβουλευτείς ειδικό, αγαπημένο πρόσωπο, πνευματικό ή όποιον, θες να βρεις τί κάνει την καρδιά σου να τραγουδά, που έλεγε και ένας δάσκαλος μου, εσύ θα το βρεις! Αυτό που δεν μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις είναι να μένεις πάνω από το κενό και να ταλαντεύεσαι. Θα κουραστείς και θα πέσεις στο κενό, πριν προλάβεις να αποφασίσεις αν θα πας αριστερά ή δεξιά…. Και σε ότι αγαπάς σε ξορκίζω, ποτέ, όταν έχεις αποφασίσει, μην παραμείνεις να κοιτάς και την άλλη κατεύθυνση, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στην άλλη πιθανότητα… πόρτες ανοιχτές μην αφήνεις, γιατί είναι πόρτες της φαντασίας και βασίζονται στο ότι δεν θες να χάσεις τίποτα…. Χάνεις όμως το παρόν και την ορμή που πρέπει να έχεις για να φύγεις μπροστά προς μια κατεύθυνση, αυτή που συνειδητά έχεις επιλέξει…!!!

Θες να πετάξεις μακριά σε ένα προορισμό που λαχταράς…. Ε λοιπόν αν δεν μπεις στο αεροπλάνο δεν θα καταφέρεις να πετάξεις μακριά για να πας εκεί που λαχταράς. Φοβάσαι το αεροπλάνο και νιώθεις πιο ασφαλής πατώντας στη γη και σε καταλαβαίνω. Όμως στην ξηρά δεν μπορείς να πετάξεις. Πρέπει να μπεις στο αεροπλάνο. Και άπαξ και μπεις στο αεροπλάνο πρέπει πρώτα να φτάσεις εκεί που θες, για να επιλέξεις αν θα μείνεις ή αν θα ακολουθήσει άλλο ταξίδι. Το να μένεις και να κοιτάς το αεροπλάνο και να μην επιβιβάζεσαι για το ταξίδι, σου στερεί και τη χαρά του ταξιδιού και στην τελική, η ασφάλεια της ξηράς μόνο δυσφορία σου χαρίζει, γιατί δεν μπορείς να τη χαρείς όσο η καρδιά σου λαχταρά να πετάξεις.

Πάρε την ευθύνη λοιπόν και μπες στο αεροπλάνο… πάρε τη ευθύνη και διάλεξε τον δρόμο που θες να πάρεις κατά εκεί που θες να πας…. Πάρε την ευθύνη για να ελευθερωθείς… Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία μάτια μου, θέλει να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου… Κι αν κάνεις λάθος, είσαι και πάλι ελεύθερος να το κάνεις και, πάντα, έχεις την ευκαιρία να διδαχτείς κάτι από αυτό… Αν συνειδητά αποφασίζεις, θα ξέρεις και τα ακριβή βήματα που σε οδήγησαν στην επιτυχία ή στην αποτυχία και πάντα θα είσαι ελεύθερος να τα επαναλάβεις ή να μην τα επαναλάβεις ανάλογα του τί θες να πετύχεις…

By Yota

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Create Your Own Website With Webador